Kategooriad
Tervis

Vaimse tervise eri: Ole iseenda valgus

Meid saadavad igapäevaselt probleemid ja võimalik valu. Viimane saadab aeg-ajalt vaimse tervise teemat. Ühed näevad, et kui sünnib midagi head puudega inimese elus, siis on midagi ikka jama, samamoodi kui puudub töö ja elamisvõimalused ning keegi pole aitamas paremuse poole.

6/11/2017 oli eetris ETV saade Iseolemine – 4/10. Nagu võid mõista lugu tuleb minust ja minule olulistest valudest ja rõõmudest siin maises elus. Täispikka saadet vaata ETV kodulehelt – Iseolemine – Sven.

Miks on vaja rääkida erivajadusest – vaimsest tervisest?

Minu peamine põhjus oli ja on endiselt nädata, et (vaimne) erivajadus ei tähenda alati ühiskonnast eraldumist ja väljalõigatust. Peamine on siinjuures välja tuua kas puudega inimesel on olemas vajalik tugisüsteem, sh finantsiline. Kas  on võimalik leida sobilik töö ja sõbrad üheskoos. Ma olen arvamusel, et iga inimene vajab tugisüsteemi elamiseks, kuid ühed vajavad seda enam kui teised. Siinkohal ma ei räägi nö pidurdamatust erivajadusest, mille tõttu on inimene seotud kätest ja jalgadest, sest sellistel juhtudel on vaja toimida täielikult teisiti kui nt minuga sarnase võimekusega inimese puhul. Inimesed, kes üldjuhul saavad sotsiaalhoolekande abil toetust, loodavad ja soovivad töötada ja olla ettevõtlikud. Piirangu paneb paika aga erivajadusega inimese (sh enese) suhestumine teistega ühiskonnas.

Olen interneti kommuunides ja väljaspool interneti näinud liiga palju inimsuhete lõhenemist. Me soovime näha sageli oma enda mugavusest eriosa kui ühisosa erinevate inimeste vahel. Me näeme lahendusi liiga vähe ja ainult probleeme, mida erinevad ametkonnad või inimesed üksteisele põhjustavad. Ma ei räägi siin, et probleeme pole mida lahendada ei soovita, vaid ellu suhestutakse läbi probleemide, mitte läbi takistuste. Viimane tähendab, et vaimse tervise perspektiivist vaadatuna on maailmas erinevad ületatavad seisukohad ja tegevused. Ainus, mida on vaja teha selleks, et maailm oleks parem on kommunikeerida ja argumenteerida. Teiste sõnadega avada ja näidata maailma enda mätta otsast nagu see on teise inimese keelekasutuses.

Turunduses on hea õpetlik mõte, et räägi nii nagu sinu sihtgrupp saab sinust aru, mitte nii nagu seda sina soovid või õigeks pead. Sellepärast on vajalik nii väga mõista ja õppida kuulama, mitte nii väga kuulma (ja rääkima). Turundusliku õpetuse järgi peaks nii nö terved ja haiged teineteist hakkama kuulama ja rääkima teineteisele mõistetavas keeles. Eelnevalt mainitud ETV Iseolemise saade on kahe osapoole vahele silla loomine. Saade kõnetab nii erivajadesega inimesi kui ka neid, kes on terved. Samal ajal inspireerib kõiki oma eluga hakkama saama oma enda võimete piires.

Ületa ennast iseenda piirides

Erivajadus nagu ütlesin on piirang, millega tuleb õppida inimesel ise ja teistel tema ümber toime tulla. Sellest lähtuvalt on mõistev kompromiss kõige aluseks. Samal ajal leian, et terved peaks tegema täpselt nii palju kui vaja aga nii vähe kui võimalik. See tähendab, et aiata aga ära üle pinguta. Teisalt, erivajadusega inimesed peaks tegema täpselt nii palju  kui saavad aga nii palju kui neil on võimalik. See tähendab, et ületa ennast iseenda piirides ehk tavakeeli hülga mugavustsoon tugisüsteemi piires. Mõnikord võib see tähendada tugisüsteemi laiendamist või selle väiksest viisi loomist. Peamiselt tähendab see kommunikatsiooni inimestega ja avatud siirast soovi suhelda avatud kaartidega.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.