Kategooriad
Aasta 2019 Tunded

KOLMTEIST PÕHJUST MIKS: TEKST 1

Tere, mina olen kirjakeelne Sven. Olen rahulikuma hoiakuga kui reaalne Sven. Seega, küsi kõike ja saad vastuse loodetavalt, kuid ei garanteeri midagi. Olen hetkel rõõmus ja ühtlasi kurb, kuid kõigest järgemööda ajapikku blogis. Sa oled siin suuretõenäosusega, sest midagi on tuttavat blogis. Jah, minu tekstid on seotud raamatu ja Netflix-i sarja „13 põhjust miks“ vaatamisega. (Võibolla räägib semiootiliselt filmist blogis veel eraldi.) Vaatamata tõsistest teemadest elus, pööran tähelepanu järgneva 13-ne tekstiga inimestele, kelleta poleks ma inimene täna, kes ma olen. Ma kirjutan nii nagu mina elu näen ja inimesi, kes on olnud minu elus olulised. Need on minu 13-st põhjust miks olla olemas.

***

Kas judinad tulevad peale ja tunned, et ma kirjutan lühidalt järgnevalt võibolla sinust? Ma võibolla kirjutan, kuidas sa mind mõjutasid elus järele mõtlema. Kuidas muuseas öeldud sõnad on mõjutanud mind muutma oma enda käitumist? Jah, minu elu on mõjutanud paljud, kuid käesolevad tekstid räägivad elavatest inimestest, mitte surnutest. Samuti sa ei saa loota minu avatud lähenemist saladustele või mõtetele, mis pole avalikusele kuulutamiseks. Minu siiras soov on, et sa leiad oma elus positiivsed noodi ja tänada inimesi, kes on sinule kallid ja tähenduslikud. Sageli me unustame tänada või siis vastupidiselt vabandada (kui vajadus) ja olla siirad teiste vastu.

***

Ennem kui jõuan esimese inimese juurde, mõtle sina enda elu peale ning otsusta ,kes võiks olla 13-st esimene kõnealune. Mina jõudsin sellele kui mul tuli mõte avada fail ning rääkida inimestest, kes mind mõjutavad positiivselt ning kuidas nad seda märkamatult meile teevad.

Seega … .

Mõnikord olulised inimesed on silmapaistavalt sinu kõrval juba väga kaua ja vanuse poolest nooremad, kuid sinu jaoks tähenduslikud vaid viimased u. 12 aastat. Inimesed muutuvad ja muutuvad suhtumised ning suhted inimeste vahel. Tähelepanu vajab kindlasti sellest tulenevalt Helena. Perekonnanimede osas sa võid vaid und näha, sest minu soov on vastata küsimusele „miks“ ja kõnealune inimene teab ise, kuidas suhestuda või mitte suhestuda väljaöelduga. Ning kõik teised teadjad, pole oluline nii väga. Jah, Helena on ühtpidi minu lähisugulane ja teisalt minu sõber. Aga, nagu mainitud alles viimased tosin aastat olen temaga rääkinud peaaegu kõigest ja sh kõikidest piinlikest asjadest. Ma usaldan Helenat, kuid ajad pole alati onud sellised. Enne kui me omavahel suhtlema hakkasime olime me eraldi maailmades oma lapsepõlve kodudes. Lapsepõlves ma olin mingi aeg isegi Helena suhtes vaenulik. Teismelise eas, kus minu jaoks olid teised inimesed minu olemusest tulenevalt ebarelevantsed ja suhted olid tüütud takistused, ma teadsin Helenast vähe ja muidugi me ei puutunud kokku rohkem kui sünnipäevadel ja muudel sugulaste kokkusaamistel. Nüüd, kui mina elan Tartus ja tema täiesti teises Eesti otsas elab ja pereelu elab hoiame endistviisi tugevat kontakti.

Nüüd, kui sa tead, et räägin sinust, tekib küsimus sul kindlasti, miks see au ja kuulsus on pööratud mulle. Luba ma keerutan natuke ja räägin selle asemel ühe väikese aga olulise loo.

Minu teise aasta BA-õpingute ajal, pärast haiglat, kõndisime üks päev sinu tolleaegsesse koju, et veeta ühe teise sõbraga aega ning rääkida lihtsalt juttu. Mineku käigus mina otsustasin endale tagasi vaadates väga kummalisel viisil avada enda hoiakud inimsuhete ja orientatsiooni osas. Ma näitasin sulle oma rahakotti, kuhu olin väljaprintinud biseksuaalsuse sümboli. See oli minu jaoks väga oluline märk. Ma mäletan, et sa küsisid, mida sümbol tähendab. Minu vastus, mis tollajal rebis mu peaaegu tükkideks ja pani samalajal minu arvates sind kummalisse olekusse. Sa olid hämmeldunud ja ei suutnud reageerida. Samas edasine elu näitas väga konkreetselt, et sa ei rääkinud kunagi asjadest kellegagi enne kui sa ei rääkinud minuga läbi. Isegi, sinu praegune abikaasa, ennem kui ta sellesse rolli sai, ei teadnud seda, ilma, et sa poleks minule avatust maininud. Ma pole alati hinnanud inimeste juures avatud suhtluse juures küsimuste küsimust. Alles ülikooli tulles sai õpitud üsna kiiresti hindama küsimuste avatud jõudu. Sarnaselt minu kapiuste avamisele, kui nii öelda, oled sa hoidnud minu meeled rahulikumal tasandil kui sageli kipub minus olev segane möll olevat, milles arusaama on rakse luua. Piirid peavad olema selged, kuid jah, mõnikord viimas elajal luban olla neil hägusemad. Lihtsalt põhjust on antud, aga sellest ikka järgemööda edaspidi võibolla kirjutan rohkem.

Seega, elus tuleb ette asju nagu kolimine ühest linnast teise, kuid inimsuhted jäävad, kui on usaldus inimese vastu piiride tasandil. Ma ei eelda, et inimesed saavad aru üksteise mõtetest alati, kuid ma loodan siiralt inimesed soovivad head kui räägivad teineteisest. Vihastamine (#vihkaüksi) on luksus, mida võiks mõista, kuid mitte harrastada. Sealhulgas mina olen tundud viha nii suurel määral, et kõik on piiritu ning kaotab sära ning rikkunud ära suhted, millest on kahju. Samas on olukordi olnud, kus vihast on strateegiliselt saanud relv ning pool midagi öelda, et kahju on saanud nii mina ja teine osapool. Kokkuvõttes ei saanud mina ega teineosapool soovitut. Paraku, elu õppetunnid tulevad meile erimoodi.

Suundu mõtetes tagasi ja mõtle päevale, mis toob tööalaselt rõõmu, võibolla ka valu. Sellele vaatamata sa oled jätkanud töötamist, sest valitud töö on rõõmu allikas. Praeguses eluetappi poleks ma jõudnud kui väiksed sõnad tööd tehes poleks valu toonud.

Loe TEKST 2: SIIT

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.