Kategooriad
Teooriad

Milline valgus sa oled? DISCi mudeli tõlgendus.

2019 aasta jõuludeks sain emalt iseloomuliku raamatu – „Idioodid minu ümber“ (2018). See raamat avab inimesed DISCi mudeli kohaselt värvidena ümber. Kui sulle DISCi mudel pole tuttav, siis väga üldistatult on inimene üks neljast värvist – punane, kollane, roheline või sinine. Kõikide värvide kohta soovitan guugeldada või lugeda eelnevalt mainitud raamatut. Ma olin varem DISCi mudelist kuulnud, kuid mitte põhjalikumalt lugenud. Nüüd avanes suurepärane võimalus uurida inimtüüpide värvimudelit lähemalt.

Kui sa soovid kohe teada, milline valgus sa oled, siis keri alla ning leiad selleks ka juhendi.  

Muidugi ma ei suutnud vastu panna ja leida tasuta võimalus teha läbi DISCi test. Selles aitas mind Google otsingumootor. Testi tulemusel olen ma C/D ehk kollane-roheline motivatsiooni osas ning käitumiselt rohkem sinine-kollane. Testist rääkides mõned päevad hiljem tuli loominguline idee, et tõlgendada kõik värvid ümber valguseks. Valgus on füüsikalises mõttes lainetus ehk matemaatiline konstruktsioon. Ideest ajendatult otsisin üles laine valemi ja kalkulaatori ning katsetasin ideed praktikas.

Valguse idee kohaselt on iga DISCi värv iseseisev siinus-laine, mille iseloomu määratleb ära DISCi testi tulemus värvi kohta. Seega üldvalemi f(x)=sin(x) saab modifitseerida ümber kui f(x)=sin(värvi tulemus korda x). Kui kõik DISCi värvid siinus lainena kirja panna ning liita saame nö DISCi valguse, mis iseloomustab motivatsiooni, käitumise või nende mõlema ühisust.

DISCi mudeli valguse idee järgi peaks olema võimalik iseloomustada inimest motivatsiooni ja käitumise suhtena ehk kuidas inimene elab igapäevast elu. Motivatsioon kui inimese sisemine ajend avaldub vastavalt keskkonna mõjudele. Samuti peaks avalduma parem vaade meeskonna või gruppide analüüsiks graafiliselt. Laine tõlgenduse järgi mõni inimkooslus on paigal seisev ehk laine puudub või siis vastupidi laine on väga isemoodi kõikuv.

Laine tõlgenduse järgi peaks DISCi mudelis värvid moodustama ühtse liikumise ajas, kus igal värvil on oma osa inimese maailma tajumise juures.

Näide, minu andmete põhjal

DISCi testi põhjal olen ma motiveeritud järgneval moel…

Motivatsiooni valgus.

ja käitun järgneval moel….

Käitumise valgus.

ning motivatsioon ja käitumine suhestuvad nii…

Motivatsiooni ja käitumise valgus.
Motivatsiooni ja käitumise valguse suhe.

Kui võrrelda laineid, siis on näha, et motivatsioon ja käitumine täiendavad teineteist. Motivatsioon ja käitumine võimenduvad teineteise suhtes.

Kooskõla kahe valguse vahel.

Nüüd, leia oma valgus.

Soovikorral jaga tulemust kommentaarides või sotsiaalmeedias.

One reply on “Milline valgus sa oled? DISCi mudeli tõlgendus.”

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.